53. ISA Kongresi Pula / POLA - HIRVATİSTAN'da yapıldı:

 

 

53. Uluslar arası Denizaltıcılar Kongresi (53th International Submariners Congress ) Pula/Pola

Bu yıl kongre 24-28 Mayıs 2016 tarihleri arasında Hırvatistan’ın kuzeyinde Adriyatik Denizi sahilindeki İstria yarımadasında bulunan Pula’da yapıldı. Pula Avusturya-Macaristan İmparatorluğu zamanında ülkenin en önemli deniz üssü ve gemi inşa endüstrisinin olduğu bir şehirdi. ( Birinci Dünya Harbi’nin sonunda İtalya’ya bağlanmıştır. İkinci Dünya Harbinde 1943’te İtalya’nın mütareke imzalaması sonucu önce Almanlar tarafından daha sonra ABD-İngiltere tarafından işgal edilmiş, nihayet 1947’de Yugoslavya’ya dahil olmuştur.   ) Şehir bu gün de gemi inşa endüstrisine sahip.  Otelimiz Pula’nın banliyösü sayılabilecek yarımadanın Adriyatik tarafındaki küçük Verudela yarımadasında idi ( Hotel Park Plaza Histria ). Verudela’da yer alan diğer otellerde de katılımcılar kaldılar. Ancak kongre ile ilgili faaliyetler Histria otelinde gerçekleştirildi. Pula’ya Türkiye’den doğrudan uçak olmadığından, eşlerimizle ( Bn. Samiye Hacipoğlu ve Bn. Leman Tutan ) birlikte beraber seyahat ettiğimiz derneğimizin üyesi Sayın Levent Tutan ile Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e, oradan da bir otomobil kiralayarak Pula’ya gittik. Kongrede eşlerimizle birlikte 4 kişilik Türk grubunu oluşturduk. Bu yıl hem bizim hem de ABD derneğinin üyesi olan Sayın Erol Akın kongreye katılmadı. Diğer ülkelerden katılımda ev sahibi Hırvatistan 39 kişi ile başı çekti. İngiltere bu yıl daima kalabalık gelen Rusya’yı geçerek 25 kişi ile kongreye katıldı  ( Rusya 23 kişi ). Özetle katılımcılar ev sahibi ülke dahil 23 ülkeden 187 kişiydi ( Beyaz Rusya/Belarus’tan kongre broşürü basıldıktan sonra katılan iki katılımcı da dahil edildiğinde ).  Kongrenin ikinci günü Mısır’dan da iki delege katıldı. Böylece ülke sayısı 24’e, toplam katılımcı da 189’a çıkmış oldu. Bu kongrede Güney Kore, Beyaz Rusya, Karadağ ( Montenegro ) ve Mısır ilk defa temsil edildiler.

24 Mayıs’ta otelimiz içinde kurulmuş olan kayıt ve bilgi bürosunda kayıt, katılımcılara Hırvatistan derneğinin hazırladığı içinde dernek şapkası, kravat, kongre broşürü vs. olan sırt çantası dağıtımı, otele yerleşme, Delegasyon Başkanları (HOD : Head of Delegation )’nın bazı program değişikliklerinin de açıklandığı kısa toplantısı ve ardından sadece bir kadeh içki verilen ve hiçbir yiyeceğin sunulmadığı basit bir hoş geldiniz kokteylinden sonra otelin bir salonunda akşam yemeği yer aldı.

25 Mayıs’ta 09.30’da otel önünde toplanıldı. Diğer otellerde kalanlar da Histria oteline geldiler. Takriben 10.00’da otobüslerle hareket ederek şehirdeki Hırvatistan Silahlı Kuvvetleri Evi olarak tanımlanan tarihi ve klasik tarzda inşa edilmiş binaya gelindi. Binanın giriş holünde alfabetik sırayla dizilmiş katılımcı ülkelerin milli bayrakları bulunuyordu. Binada kristal salon ( Cristal Hall ) denilen ve sahnesi de bulunan salonda öğle yemeği için hazırlık yapılmıştı. HOD’ların ülkelerinin bayraklarının önüne geçmesi istendi. Bu sırada Rus HOD Igor Kurdin yanıma gelerek Türkiye-Rusya siyasi gerginliğinin biz denizaltıcıları ilgilendirmediğini, Türk denizaltıcılarını HOD olarak şimdiden Rusya’da yapılacak kongreye davet ettiğini bildirdi. Saat 11.00’e doğru Hırvatistan Dz. K. K. binaya geldi ve kendi bayrakları önünde duran HOD’ların sıra ile ellerini sıkarak salona girdi.Benimle el sıkışması sırasında karşılıklı birkaç nezaket cümlesine ilaveten Ora(e.) Murat Bilgel ile daha önce tanıştığını belirterek kendisine selamlarını iletmemi rica etti. 11.00’de özel kıyafetler giymiş 7 kişilik bayanlar korosunun söylediği Hırvat milli marşını müteakip Hırvatistan Denizaltıcılar Derneği Başkanı Rade Vardunec kongrenin açılış konuşmasını yaptı. Daha sonra Hırvatistan Dz. K. K. ve Hırvatistan HOD Dr. Andrej Korbar birer konuşma yaptılar. Korbar Pula ve çevresinin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na ve sonra da Yugoslavya’ya bağlı iken yapılan denizaltı inşa faaliyetlerini anlattı. Pula’da inşa edilen denizaltılar hakkında özet bilgi verdi. Luppis-Whitehead torpidosunun icadının 150.yıldönümü münasebetiyle 19-21 Mayıs’ta Rijeka’da yapılan torpido tarihi ve mirası uluslararası konferansına değinerek Avusturya- Macaristan firkateyni Belona’nın Rijekalı komutanı Giovanni Biaggio Luppis ( Ivan Blaz Vukic )’in Rijeka’da modern bir fabrikada stim makineleri imal eden ve meşhur bir makine mühendisi olan Robert Whitehead ile birlikte 1866’da ilk stimle tahrik olunan klasik torpidoyu icat ettiklerini anlattı. Son olarak Zagrep Üniversitesinden Akademisyen bir bayan Hırvatistanda günümüzde inşa edilebilen özel tekneler ( petrol platformları, su altı araştırma tekneleri vb. ) hakkında bilgi verdi.

Crystal Hall’de öğle yemeğini müteakip denizaltılarda harpte ve sulhte hayatını kaybedenler anısına yapılacak tören için otobüslerle Pula Mezarlığına gidilerek askeri kısma yüründü. Büyük siyah bir haçın yer  aldığı küçük bir tören alanında toplanıldı.Törende derneğimizin kurulduğu 2006 yılından bu yana ilk defa yeni yaptırmış olduğumuz dernek bayrağımızı kullandık. Bu geleneksel törenlerde eğer varsa dernek bayrağını HOD dışında dernekten bir kişi, ülke bayrağını da  ev sahibi ülkenin tahsis edeceği bir kişi tutar. İki bayrak törende konuşma yapan HOD’un iki yanında konuşma bitene kadar mevki alır. Hırvatlar milli bayrağı tutacak kişi tahsis etmemişler. Milli bayrağınızı da derneğinizden biri tutsun dediler. Biz zaten iki kişi ( HOD olarak konuşma yapacak ben ve dernek bayrağını tutacak olan Levent Tutan ) olduğumuzdan Hırvat derneği ilgilisine bayrağımızı iki dakikalık konuşmam süresince kendisinin tutmasını isteyeceğim sırada Bayan Leman Tutan kendisinin bayrağımızı tutabileceğini belirttiğinden bu görevi kendisine verdik.

Törenin bitmesini müteakip otele dönüldü. Akşam yemeği otelin önüneki marinanın 15 dakikalık yürüyüş mesafesindeki deniz kenarında bulunan kulübünde yenildi.

26 Mayıs’ta, 09.00 civarında otel önüne gelmiş otobüslere binilerek Pula’nın hemen kuzeyinde ve deniz kenarındaki Fazana kasabasına gidildi. İskelede bulunan büyük bir motorla Fazana’nın karşısında ve yakınında bulunan Brijuni adasına gittik. Mareşal Tito’nun üç rezidansı ( biri kendisi, diğer ikisi resmi misafirleri için ) bulunan ada hayvanat bahçesi, golf sahası, spor tesisleri ve bir müzesi olan yemyeşil bir milli park. Adayı elektrikli trenle uygun yerlerde mola vererek gezdik.   Müzenin önünde özel olarak üretilmiş 3 adet Cadillac’tan Tito için olanı cam muhafaza içinde teşhir ediliyordu. Adada tüm ülkelerimizin ve dünyamızın sulh içinde yaşaması dileği ile hep birlikte bir zeytin ağacı diktik. Bu adanın hemen batısında daha küçük ve Tito’nun kullandığı özel adasını da ilgililer gösterdiler. (Tito zamanında bu adalara gidiş yasakmış. ) Gezi sonunda geldiğimiz motorla Fazana’ya, oradan da otobüslerle Pula’daki Rijeka rıhtımına giderek bizi bekleyen 72 borda numaralı askeri lojistik gemisine bindik ( Geminin silahları sadece 2 adet orligon idi. ) Gemide bulabildiğimiz uygun yerlerde catering şirketine hazırlatılmış ve daha ziyade ayak üstü yenilebilen tarzdaki yiyeceklerle su eşliğinde öğle yemeğimizi yedik.Bilahare İtalyan denizaltısı F-14 ve Fransız denizaltısı Curie ile Avusturya-Macaristan İmparatorluğu muharebe gemisi Viribus Unitis ve yolcu gemisi Baron Gauch’un battığı bölgeler civarında kutsal mezarları denizlerin derinlikleri olan denizaltıcıların anısına denize çelenk bırakma töreni icra edildi. Çelengi geçen yıl kongrenin ev sahibi olan HOD İngiltere ( Lord Brian De-Mullet ) ve önümüzdeki yıl kongreyi icra edecek olan HOD Rusya (Mr. İgor Kurdin ) beraberce denize bıraktılar. Ardından Adriyatik’te kuzeybatıya yaklaşık 3 saat seyrederek Rovinj kasabasına geldik. 12 kişilik festival kıyafetli bayanlardan oluşan bir ekibin gösterileriyle karşılandık. Burada rehber eşliğinde yeni ve eski şehri gezdikten sonra sahile yakın bir restoranda akşam yemeği sonrası otobüslerle otellere döndük.   

27 Mayıs’ta, saat 09.30’da otelden otobüslerle hareketle Pula şehir merkezine intikal edildi. Romalılardan kalma Arena ve altındaki galerilerde oluşturulmuş olan müze rehber eşliğinde gezildi. Daha sonra yine rehber eşliğinde yürüyerek şehrin önemli tarihi ve turistik kısımları gezildi. Sahilde bir restoranda öğle yemeğini müteakip 14.30’da otellere dönüldü. HODlar 17.00-18.00 arası HOD toplantısına katıldılar. Diğer katılımcılar18.30’da başlayacak gala gecesine kadar serbest kaldılar.

HOD toplantısında esas konu 2019’da kongrenin ev sahibinin hangi ülke olacağı idi.İsrail ve Sırbistan aday oldular.Yapılan oylamada Sırbistan küçük bir oy çokluğu ile 2019’da ev sahipliğini kazandı. Önümüzdeki 3 yılda ev sahibi olacak ülkeleri  özetlersek:

2017 : Rusya ( Saint Petersburg )

2018 : Polonya

2019 : Sırbistan

Rus HOD Kültür Bakanlığı ile temasta olduklarını, kongreyi bir kültür etkinliği olarak kabul ettirip kültür vizesi gibi kolayca alınabilecek bir vize oluşturmaya çalıştıklarını, isteyenlere davetiye göndereceklerini belirtti. Dağıttığı broşürlerde tarih 4-11 Haziran 2017 olarak belirtildiğinden ben geleneksel kongre süresinin 4 gün olduğunu daha uzun sürelerin masrafları artırabileceğini belirttim. Kurdin süreyi 4-5 gün yapacaklarını geri kalan sürenin isteğe bağlı olacağını, şehrin tarihi turistik özeliği nedeniyle kısa sürede gezilemeyeceğini ifade etti. HOD toplantısının detaylı tutanakları bilahare Hırvatistan tarafından yayınlandığında biz de sitemizde bilginize sunacağız.

Akşam Histria otelinde gala gecesi düzenlendi. Kaliteli bir orkestra ve opere sanatçısı olduğunu düşündüğüm solistler popüler olmuş şarkılardan oluşan mini bir konser verdiler. Halk oyunları sergilendi. Misafir HODlar dernekleri adına ev sahibi dernek başkanına ve HOD’a hediyelerini sundular. Ben de derneğimiz adına ahşap çerçeveli, üzerine  kalyon işlenmiş, İznik çinisi dikdörtgen bir tabak sundum.  Trophy ( veya column ) Hırvatistan Dernek Başkanı ve HOD tarafından HOD ( Rurya ) İgor Kurdin ve arkadaşlarına devredildi.

Gala gecesi, çiftlerin çoğu yaşlı da olsa çeşitli hünerlerini gösterdikleri danslarla sona erdi. Geç vakit herkes Rusya’da tekrar buluşmak umuduyla birbirine veda ederek salondan ayrıldı.

28 Mayıs’ta otelde kahvaltıyı müteakip kiralık otomobilimizle Zagreb’e, 20.10’da kalkan THY uçağı ile de İstanbul’a döndük.

 

 

Kongre fotoğrafları için tıklayınız.

 

Facebook grup fotoğrafları için tıklayınız.

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

 

     
 

 

Denizaltıcılar Birliği Derneği Logosu

 
 

 

Copyright © 2007 Denizalticilarbirligi.